Jak rozszerzać dietę niemowlaka?
Ostatnio aktualizowane: 16.03.25
Niezależnie od tego czy karmimy swoje dziecko piersią, czy mlekiem modyfikowanym, to przychodzi taki czas, w którym samo mleko nie zaspokaja już wszystkich potrzeb naszego maluszka. Dziecko nieustannie się rozwija, dlatego tak ważne jest wprowadzenie do jego diety wszystkich niezbędnych składników dla prawidłowego rozwoju. Etap rozszerzania diety o posiłki uzupełniające należy rozpocząć między 17 a 26 tygodniem życia.
- Czym jest rozszerzanie diety niemowlaka?
- Od czego zacząć rozszerzanie diety niemowlaka?
- Jajko w diecie niemowlaka?
- Kaszki i kleiki
- Gluten w diecie niemowlaka
- Mięso
- Od kiedy podawać mleko krowie?
- Tłuszcze
- Przyprawy
- Podawanie ryb
- Co powinno pić nasze dziecko?
- Dieta 6- i 7-miesięcznego dziecka
- Rozszerzanie diety malucha 8- i 9-miesięcznego
- Co może jeść 9-miesięczne dziecko?
- Jak karmić dziecko gdy ma 10 – 12 miesięcy?
- Jak odżywiać dziecko, gdy ma 14 miesięcy?
Czym jest rozszerzanie diety niemowlaka?
Rozszerzanie diety niemowlaka karmionego piersią czy też mlekiem modyfikowanym to proces, w którym krok po kroku wprowadzamy pokarmy stałe do diety, przez co zastępujemy spożywane mleko, aż do momentu całkowitej rezygnacji z produktów mlecznych na rzecz tych stałych. Cały proces trwa zazwyczaj około 2 lat, ale może też trwać dłużej. Na samym początku rozszerzanie diety polega na poznawaniu zapachów, smaków, tekstury i konsystencji pokarmów, które podajemy maluchowi. Z czasem dziecko naturalnie rezygnuje z mleka, gdyż zauważa, że inne rzeczy również dają mu sytość, a dodatkowo dobrze smakują.
Karmienie niemowlaka to etap ogromnych zmian w jego rozwoju. Podczas próbowania nowych pokarmów, dziecko uczy się nowych umiejętności takich jak: Połykanie pokarmów stałych, przeżuwanie, wkładanie jedzenia do buzi, rozgniatanie kawałków jedzenia językiem i dziąsłami, odkrztuszanie, wypluwanie, chwytanie małych kawałków do buzi, trzymanie sztućców i wielu innych, które są nowe i dla maluszka ciekawe. Ponadto jest to też czas, kiedy niemowlaki obserwują i kopiują zachowania dorosłych. Zatem od samego początku wprowadzania nowych pokarmów u dziecka, warto spożywać wspólnie posiłki, aby dać dobry przykład do naśladowania.
Od czego zacząć rozszerzanie diety niemowlaka?
Każdy maluszek jest inny, więc inaczej będzie sygnalizować gotowość na nowe pokarmy. Poza tym nie wszystkie pociechy będą od razu akceptować produkty wprowadzane do ich jadłospisu. Niejednokrotnie może być nawet kilka nieudanych prób podania tego samego produktu, zanim maluch przyzwyczai się i zaakceptuje nowy smak czy jego zapach. Dlatego do rozszerzania diety należy podejść ze spokojem i dużą cierpliwością, gdyż nauka może zająć dziecku trochę czasu. Pamiętajmy jednak, aby z podawaniem pierwszych, nowych pokarmów wstrzymać się do momentu, aż zauważymy, że dziecko sięga po jedzenie, ssie paluszki, wkłada do buzi przeróżne przedmioty. Wszystkie te czynności mogą świadczyć o tym, że maluszek jest już gotowy na rozpoczęcie kulinarnej przygody.
Wprowadzenie nowych pokarmów należy rozpocząć od pojedynczych smaków warzyw i owoców. Warzywa dla niemowlaka to początek przygody z jedzeniem, gdyż ich smak jest mniej akceptowany przez maluszki niż słodki smak owoców. Z podaniem owocu należy poczekać i podać je dopiero po dwóch tygodniach od podania pierwszego warzywa. Każdą nowość podawajmy w ilości tylko kilku łyżeczek. Pamiętajmy też, aby każdy smak był podawany pojedynczo, aby można było sprawdzać reakcję dziecka i wyeliminować produkty uczulające. Kiedy dziecko zapozna się już z warzywami, możemy rozpocząć podawanie owoców. Odpowiednie owoce dla niemowlaka na pierwsze poznawanie słodkich smaków to jabłko, gruszka i banan.
Jajko w diecie niemowlaka?
Jajko to produkt, który należy dziecku podawać stopniowo. Jest ono ważnym źródłem zarówno żelaza, jak i innych składników mineralnych. Możemy podawać dziecku od razu całe jajko. Dziecko może je dostać jako posiłek 3-4 razy w tygodniu. Oczywiście nie jest to żaden błąd, gdy na przykład od zupki dodamy jedynie żółtko (tak naprawdę jest ono bardziej bogate w wartości odżywcze niż białko). Jajka nie musimy podawać samodzielnie, możemy je dodawać do zupek lub w postaci jajecznicy na parze.
Należy jednak pamiętać, że gdy nasz maluch jest alergikiem, to przy podawaniu jajka trzeba je rozdzielić na żółto i biało. Wówczas lepiej jako pierwsze podać jest żółto, a za jakiś czas dopiero białko.
Kaszki i kleiki
Kaszki pszenne, kukurydziane czy ryżowe wprowadzamy zgodnie z zaleceniami dotyczącymi glutenu w diecie. Tego rodzaju produkty przygotujemy zarówno na mleku, jak i wodzie. Wszelkiego rodzaju kaszki mogą wypełnić jadłospis 6-miesięcznego dziecka. Dotyczy to maluchów, które karmione są mlekiem mamy. W przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym dieta 4-miesięcznego dziecka może zawierać kaszkę lub kleik. Te produkty są ważne w rozszerzaniu diety, ponieważ dają odpowiedni zastrzyk energii, a dodatkowo są wzbogacone w żelazo i witaminy wspierające rozwój dziecka.
Gluten w diecie niemowlaka
Gluten zawierają wszelkie zboża, w tym gotowe produkty z owsa. Wprowadzenie glutenu do diety jest od jakiego czasu tematem wielu dyskusji. Jest to spowodowane tym, że zaobserwowano związek między glutenem a wystąpieniem celiakii, czyli inaczej mówiąc choroby trzewnej.
Specjaliści obecnie wypowiadają się, że nie należy opóźniać podania glutenu. Jeszcze do niedawno granicą był 10 miesiąc życia niemowlaka. Jednak z drugiej strony nie należy go podawać za wcześnie. Z pewnością dieta 5-miesięcznego dziecka nie powinna zawierać produktów z tym składnikiem. Najlepiej zacząć jego podawanie, gdy dziecko będzie miało pół roku. Zaleca się, aby na start podawać maluchom mniej więcej pół łyżeczki kaszki glutenowej, którą dodamy do jedzenia. Jeśli sami obawiamy się wprowadzenia tego produktu do diety, to przed podaniem, można skonsultować się z zaufanym pediatrą i poprosić o poradę.
Mięso
Mięso jest źródłem białka, witamin z grupy B i żelaza. Na początku podajemy delikatny drób: Kurczaka, królika, indyka. W kolejnym etapie wprowadzamy wołowinę i cielęcinę. Najpierw można dodawać łyżeczkę rozdrobnionego mięsa, jako dodatek do zupy. Gotujemy je oddzielnie, a wywaru z niego nie dodajemy już do zupki. Oczywiście nie oznacza to, że będzie jałowa, możemy do niej dodać odrobinę oliwy bądź masła. Trzeba zaznaczyć, że wywar mięsny ma silne właściwości alergizujące, dlatego nie powinniśmy go podawać. Dawka mięsa stopniowo powinna być zwiększana, do momentu, aż stanie się samodzielnym posiłkiem. Możemy je podawać w formie gotowanej, duszonej, pieczonej i przyrządzanej na parze. Do pierwszych urodzin dziecka nie należy podawać mięsa smażonego.
Warto dodać, że mięsko w diecie niemowlaka należy podawać na przemian z żółtkiem. Jedyną bezwzględną zasadą jest to, że jajko musi być dobrze ugotowane, ponieważ jajka na miękko nie wolno podawać małym dzieciom.
Od kiedy podawać mleko krowie?
Przyjmuje się, że mleko krowie dozwolone jest w diecie, dopiero gdy dziecko skończy 2 rok życia. Jednak i wtedy trzeba je bacznie obserwować, czy po wypiciu mleka, nie wystąpiła alergia. Ponadto nie może to być mleko prosto od krowy, a także takie, które ma 0%. Najlepszym produktem na początek będzie mleko mikrofiltrowane, gdyż metodą filtracji usuwane są z niego wszystkie bakterie i zanieczyszczenia. Dodatkowo poddawane jest lekkiej pasteryzacji w najniższej możliwej temperaturze, dlatego nie traci cennych mikroelementów i witamin. Jego minusem jest to, że ma jedynie kilkunastodniowy okres przydatności. Natomiast na przełomie 11 i 12 miesiąca jedzenie dla niemowląt można wzbogacić o podawanie jogurtów, kefirów oraz twarożków.
Tłuszcze
Omawiając tłuszcze w diecie niemowlaka, należy zaznaczyć, że powinny być one wysokogatunkowe. Możemy maluchowi podawać masło, ale nie margarynę czy inne słabej jakości tłuszcze. Wskazana do spożycia jest też oliwa z oliwek koniecznie z pierwszego tłoczenia i olej rzepakowy. Istotne jest jednak to, aby wraz z wiekiem obniżyć ilość spożywanych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Warto je zastąpić dobrymi tłuszczami roślinnymi. Jest to dobra profilaktyka przeciw otyłości i miażdżycy.
Przyprawy
W przygotowywanych daniach dla niemowląt powinno unikać się dodawania cukru, soli, ostrych przypraw i oczywiście środków wzmacniających smak. Według osób przyzwyczajonych do doprawiania potraw, takie jedzenie może wydawać się mdłe. Jednak maluszek jeszcze nie wie co to sól i cukier, więc jemu możemy wzbogacić smak potrawy poprzez dodanie ziół czy naturalnych przypraw. Dodadzą one aromatu, a oprócz tego pobudzą apetyt, układ odpornościowy i pozytywnie wpłyną na przemianę materii.
Według zaleceń od 7 miesiąca możemy stosować takie przyprawy jak: Koper, kminek, majeranek. Dieta 9-miesięcznego dziecka może być wzbogacona o rozmaryn, oregano, tymianek, bazylię oraz estragon. Bardzo dobrym ziołem, które również można stosować, jest pietruszka. Dostarcza ona do organizmu niemowlaka żelazo, magnez, sód oraz potas, który zwiększa wchłanianie wcześniej wspomnianego żelaza.
Podawanie ryb
Kiedy nasz maluszek je już zupki z mięsem, to raz w tygodniu mięsną wkładkę można zastąpić rybą. Zaleca się podawanie tłustych ryb morskich, takich jak: Łosoś, śledź, halibut, szprot czy dorsz. Jest to ważne, gdyż mają one w sobie cenne kwasy omega 3, które wpływają na rozwój wzroku i prawidłowej pracy mózgu. Jeśli zauważymy, że nasz maluch dobrze reaguje na ryby, to możemy je podawać 2 razy w tygodniu.
Nie należy jednak podawać niemowlakowi ryb drapieżnych, które zawierają szkodliwe zanieczyszczenia. Do takiej grupy należą między innymi: Makrela, tuńczyk, miecznik, płytecznik i rekin.
Co powinno pić nasze dziecko?
Od samego początku warto uczyć zaspokajania pragnienia wodą – zwykłą, a nie słodką. Niemowlakom można podawać jedynie wodę niskozmineralizowaną. Nie należy podawać żadnych gotowych i słodkich herbatek. Jeśli chcesz podać dziecku sok, to pamiętaj, żeby to był produkt 100%, najlepiej przecierowy lub świeżo wyciskany, w ilości do 150 ml dziennie. Należy przy tym pamiętać, że jednak bardziej wartościowe są owoce.
Dieta 6- i 7-miesięcznego dziecka
Dziecko, które karmione jest naturalnie, gotowe jest zwykle na rozszerzenie diety, gdy skończy pół roku. Możemy mu wówczas rozszerzać dietę w ten sam sposób, co maluszkom pijącym mleko modyfikowane. Dieta 6-miesięcznego dziecka początkowo powinna być bogatsza w warzywa, następnie owoce, potem przyjdzie czas na zupkę z mięskiem, najlepiej zmiksowanym. Wybierajmy pierś z kurczaka, indyka, a jeśli nasz maluszek jest alergikiem, to postawmy na królika lub jagnięcinę.
Dieta 7-miesięcznego dziecka może też zawierać soki przecierowe lub musy owoce – najlepsze oczywiście będą te przygotowane własnoręcznie. Pamiętajmy jednak, że zarówno mus, jak i sok traktowane są jedynie jako przekąska, więc nie są napojem, który zaspokaja pragnienie dziecka, do tego oczywiście służy woda i to ją powinniśmy podawać.
Rozszerzanie diety malucha 8- i 9-miesięcznego
Dziecko, które ukończyło 8 miesięcy bez trudu je już wszelkie papki, coraz lepiej wychodzi mu ich połykanie bez dławienia się, a jedzenie rozgniata dziąsłami. Jego układ pokarmowy jest bardziej dojrzały, więc papki stopniowo możemy zamieniać na grubsze cząstki jedzenia, aby dziecko mogło się uczyć gryzienia i połykania.
W wieku 8 miesięcy malec powinien jeść już kasze, a także produkty mleczne przeznaczone dla niemowląt, takie jak: Serki, kefiry i jogurty mleczne.
Co może jeść 9-miesięczne dziecko?
Nie musimy miksować gotowych produktów, wystarczy, że przed podaniem rozgnieciemy je widelcem. Skończone 9 miesięcy to czas na wprowadzenie 3 posiłków bezmlecznych: Kaszki, obiadu warzywno-mięsnego lub zupki na wywarze, a także deseru owocowego, na który można już zaproponować brzoskwinie, czarne porzeczki, aronię lub morele. Na obiad możemy przygotować na przykład pulpeciki z mielonego mięsa lub chude ryby, takie jak: Morszczuk, dorsz, sandacz, okoń i szczupak.
Jak karmić dziecko gdy ma 10 – 12 miesięcy?
Dieta 10-miesięcznego dziecka może składać się z dwóch dań. Przykładowe menu może być złożone z rzadszej zupki i papki z jarzyn rozgniecionej widelcem. Do tego możemy przygotować pulpecika z ziemniakiem. Warto zaznaczyć, że zarówno konsystencja zupy, jak i mięsa musi być taka, aby stymulowała dziecko do żucia pokarmu. Inne posiłki podawajmy tak samo jak do tej pory.
Możemy też powoli zacząć przyzwyczajać malucha do pieczywa: Żytniego i pszennego. Po kolei można również wprowadzać herbatniki dla niemowląt lub ciastka, które sami przygotujemy, sucharki, płatki owsiane lub ugotowaną kaszę jęczmienną. Oprócz tego możemy 3 – 4 razy w tygodniu przygotować jajecznicę lub omlet na parze.
Jeśli dziecko zdrowo się rozwija, to po ukończeniu 12 miesiąca życia może jeść produkty mleczne. Na początek zacznijmy od małej ilości twarożku lub plasterka chudego sera. Kefir i jogurt maluszek mógł już jeść wcześniej, więc dalej możemy to kontynuować.
Jak odżywiać dziecko, gdy ma 14 miesięcy?
Dieta 14-miesięcznego dziecka powinna być urozmaicona, więc należy rozszerzać ją o kolejne nowe produkty. Jednak pamiętajmy, że nie jest to ktoś dorosły, w związku z tym nie powinien jeść tego, co rodzice. Jest to ważne tym bardziej, gdy w rodzinie nie stosuje się raczej ogólnie przyjętych zasad odnośnie zdrowego odżywiania. Dotyczy to również dziecka, które ma 17 miesięcy, gdyż rozszerzanie diety to proces i należy wszystko wprowadzać stopniowo, aż dojdziemy do etapu 5 posiłków dziennie. Będzie to miało miejsce po ukończeniu 2 roku życia. Wówczas dieta dziecka w ciągu dnia powinna składać się ze śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Trzeba zaznaczyć, że przy tej ilości posiłków, należy ograniczyć przekąski pomiędzy nimi. Wyjątkiem jest oczywiście mleko, jeśli któraś z mam karmi jeszcze piersią.
3 główne posiłki, czyli śniadanie, obiad i kolacja powinny zawierać po około 25% zapotrzebowania na kalorie. Pozostałe 25% stanowią posiłki uzupełniające: Drugie śniadanie i podwieczorek, który powinien być najmniej obfity. Warto też zaznaczyć, że przerwy między posiłkami powinny wynosić od 2 do 4 godzin.
Dodaj komentarz
0 KOMENTARZ