fbpx

Zdrowe przekąski dla dzieci

Ostatnio aktualizowane: 24.07.21

 

Odpowiednia i urozmaicona dieta to klucz do optymalnego rozwoju oraz budowania pozytywnych nawyków w dalszym dorosłym życiu. Smaczne nie oznacza trudne do zrealizowania, ważne, aby pamiętać o pewnych zasadach, które zmobilizują malca do spożycia konkretnego posiłku. Kluczową kwestią w żywieniu są zdrowe przekąski dla dzieci pozwalające na utrzymanie odpowiedniego poziomu energii. Jak rozsądnie zaplanować posiłki w ciągu dnia, aby dostarczyć maluchowi potrzebną porcję witamin i innych składników odżywczych?

Dawniej nazywane były drugim śniadaniem i podwieczorkiem i choć obecnie zyskały nazwę przekąsek, to nadal stanowią ważny aspekt w dziecięcej diecie. Wszystko za sprawą szybkiej przemiany materii, jaka ma miejsce w małym organizmie. Aby zapewnić maluchowi stały poziom energii, nie możemy zapominać o niewielkich posiłkach między trzema podstawowymi, czyli śniadaniem, obiadem i kolacją. Tylko zdrowa przekąska dla dzieci pozwoli na utrzymanie odpowiedniej masy ciała i dostarczenie potrzebnych witamin i minerałów.

 

Co to są zdrowe przekąski dla dzieci?

Nie ma chyba co do tego wątpliwości, że zdrowe przekąski to te, przygotowane z najwyższej jakości produktów pochodzących z pewnego źródła, niezawierające szkodliwych tłuszczów oraz cukrów i wszelkich zbędnych dodatków. Przegryzkami mogą być owoce, orzechy, bakalie czy też domowe ciasto lub babeczki przygotowane z odpowiednich produktów. Kluczową zasadą jest, aby były one dostarczane dziecku między głównymi posiłkami, jednak musimy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego odstępu czasowego pomiędzy np. przekąską a obiadem. Zaleca się, aby były to dwie pełne godziny, po tym czasie kilkulatek bez marudzenia i przede wszystkim z wielką chęcią zasiądzie do stołu, gdzie będzie czekać na niego smaczna kolacja. Kolejnym ważnym elementem jest wielkość serwowanych przez rodziców przekąsek. Trzeba pamiętać, aby porcje nie były obfite, naszym celem jest zaspokojenie uczucia głodu malucha, a nie całkowite jego zlikwidowanie. 

Czasami przytłoczeni codziennymi obowiązkami czy też pochłonięci przygotowaniem obiadu, decydujemy się na podanie dziecku czegoś do jedzenia. Najczęściej wyciągamy to z naszej wydzielonej półki i wręczamy maluchowi, zyskując tym samym czas na obranie ziemniaków lub pokrojenie marchewki. Jest to oczywiście ogromną nieprawidłowością ze strony rodzica. Podawanie przegryzki bezpośrednio przed głównym posiłkiem zniechęca dziecko do zjedzenia pełnowartościowego i sycącego dania oraz wyrabia w nim nawyki do częstego podjadania. Z tego względu już na samym początku warto zadbać o zbilansowaną dietę i podawać zdrowe przekąski dla niemowlaka. Aby maluch nie czuł się zniecierpliwiony czekaniem na swój posiłek, warto zorganizować mu czas za pomocą przydatnych akcesoriów i zabawek. Doskonałym pomysłem będzie kuchnia dla dzieci, która rozwinie wyobraźnię i kreatywność.

Zdrowe potrawy dla dzieci — szybkie pomysły

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że zdrowe przekąski to te przygotowane przez rodziców samodzielnie w domu. Ich dodatkowym atutem jest możliwość przechowywania w poręcznym pudełku i zabrania ze sobą na spacer lub dłuższą podróż samochodem. Najszybsze w przygotowaniu są pokrojone i przede wszystkim świeże owoce, warzywa czy też orzechy. Oczywiście na nie decydujemy się dopiero wtedy, kiedy dziecko ukończy trzy lata. W innym przypadku może dojść do zadławienia, co bywa bardzo niebezpieczne. Decydując się na orzechy, trzeba pamiętać, że bywają one silnymi alergenami, dlatego podając je, warto zaobserwować, jak maluch zareaguje na nowy składnik w swojej diecie. Starajmy się wszelkiego rodzaju bakalie kupować w sklepach ze zdrową żywnością lub bezpośrednio na wagę, ponieważ paczkowane mogą zawierać pleśń.

Przekąski dla rocznego dziecka to nie tylko te w formie papek i musów. Maluch w tym okresie ma już kilka zębów, dlatego też warto zadbać o jego odpowiedni zgryz, jako jeden z budulców aparatu mowy, i wprowadzić pokarmy stałe. Dobrą propozycją będzie banan lub miękkie jabłuszko pokrojone na kawałki. Z kolei dla starszaków możemy przygotować sałatkę owocową. Pomysł bardzo dobrze sprawdzi się w okresie wiosenno-letnim, kiedy mamy spory wybór świeżych owoców. Przekąskę możemy skropić odrobiną soku z cytryny, aby całość zachowała ładny wygląd. Jeżeli zdecydujemy się na przechowanie sałatki w pudełku, warto pamiętać, aby nie robić tego za długo, ponieważ pod wpływem temperatury, np. w aucie czy też na świeżym powietrzu, owoce będą niesmaczne. Owocowe przekąski dla dzieci możemy również przygotować w wersji domowego jogurtu. Wystarczy, że zblendujemy ulubione produkty z jogurtem naturalnym i kilkoma listkami mięty, aby dostarczyć maluchowi niezbędnych witamin. Do koktajlu warto dodać odrobinę soku z cytryny oraz gdyby okazało się, że całość jest za kwaśna — miód (jego porcja będzie zależna od ilości przygotowanego jogurtu).

Kolejną, odpowiednią propozycją w diecie naszych dzieci są warzywa. U nieco młodszych pociech sprawdzą się w wersji lekko podgotowanej lub zblanszowanej.  Bardzo dobry będzie do tego brokuł, kalafior czy też młoda marchew. Dla starszaka zdrową i pełną witamin przegryzkę tworzą krojone, ale świeże warzywa. Często okazuje się, że zjedzenie ogórka bądź pomidora jest dla malucha trudne, jednak warto wcześniej zastanowić się nad formą podania przekąski, która zmotywuje dziecko do jej zjedzenia. Ułożenie na talerzu wesołej buźki, roślinki lub słońca nie tylko wywoła u dzieci uśmiech i radość, ale przede wszystkim zachęci do spróbowania warzywnego dzieła. Świeże produkty stworzą również świetną bazę do domowego sosu. Zmiksowane z dodatkiem ziół i jogurtu naturalnego będą odpowiednie do pieczonych ziemniaków lub beztłuszczowych frytek. 

W przypadku problemów z brzuszkiem możemy sięgnąć po suszone owoce. Bardzo dobrze sprawdzą się śliwki, banany, morele, daktyle lub rodzynki. Nie tylko wpłyną na poprawę przemiany materii, ale dziecko przede wszystkim pokocha je za smak, ponieważ bez wątpienia są to zdrowe, słodkie przekąski dla dzieci. Warto jednak pamiętać, że suszone owoce możemy podać maluchowi dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia. Niektóre z nich można łatwo przygotować w domu. Pokrojone na plastry jabłko lub gruszkę możemy ususzyć w piekarniku, będziemy mieli wówczas pewność, że podajemy dziecku to, co najlepsze. Z ususzonych produktów warto także przygotować kompot. Niektóre owoce mają również właściwości lecznicze, np. jagody. Są one pomocne w walce z biegunką. Jeśli decydujemy się na zdrowe przekąski dla dzieci ze sklepu musimy pamiętać, aby suszone owoce dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, ponieważ na ich powierzchni często występują środki konserwujące. Następnie osuszamy całość suchą i czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Należy wtedy sprawdzić, czy jego resztki nie przykleiły się na którymś z kawałków. Suszone owoce to przede wszystkim zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły. W przypadku maluchów warto wybierać produkty niesiarkowane. Mimo że mają mniej zachęcający kolor, to jednak są o wiele zdrowsze. 

 

Zdrowe przekąski dla dzieci — przepisy

Warto zadbać, aby wszelkie przekąski były przyrządzane w domu. Nie musimy wymyślać oryginalnych i niecodziennych potraw, aby zachęcić dziecko do zjedzenia, wystarczy odpowiednia dekoracja. Dobrym pomysłem będzie również zachęcenie dziecka do pomocy, co wystarczająco zmotywuje je do spróbowania swojego dzieła. Zdrowe przekąski to nie tylko surowe warzywa i owoce, ale również wykonane z odpowiednich składników ciasteczka, które szczelnie zamknięte w metalowej puszce lub słoiku mogą spokojnie leżeć kilka dni. Jakie zatem będą odpowiednie przepisy na zdrowe przekąski i inne łakocie?

 

Ciasteczka owsiane

Notes

 
Składniki:
Pół szklanki płatków owsianych 
Pół szklanki wybranej przez nas mąki 
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
Ćwierć szklanki mleka

Masło wraz z mlekiem należy rozpuścić na niewielkim ogniu. Trzeba pamiętać, aby nie doprowadzić do zagotowania się składników. Następnie dodajemy miód oraz wymieszane z mąką płatki owsiane. Całość należy dokładnie ze sobą połączyć i jeszcze przez około 2 minuty podgrzewać. Następnie z masy formujemy niewielkie ciasteczka i układamy ja na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku. Ciasteczka możemy podać na podwieczorek wraz ze szklanką mleka lub kakao.

Zdrowe przekąski dla dzieci na urodziny lub inne uroczystości sprawdzą się najlepiej. Warto zadbać, aby menu było urozmaicone i kolorowe. Sprawi to, że przygotowane przez nas potrawy znikną ze stołu w kilka chwil. Niektóre z propozycji bardzo dobrze sprawdzą się również jako obiad na urodziny dziecka, czego doskonałym przykładem jest warzywne sushi lub niecodzienna pizza. 

 

Warzywne sushi

Notes

 
Składniki:
Ryż do sushi 
Sałata zielona
Dowolny ogórek
Liście nori
Pomidor
Awokado

Ryż należy ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Po przestudzeniu rozkładamy go na liściach nori, lekko rozgniatając, tak, aby z jednego boku zostawić ok. 3 cm wolnego miejsca. Następnie układamy liść sałaty, na nim pokrojone warzywa i całość zwijamy w rulon. Najlepiej, jeśli użyjemy do tego maty lub folii spożywczej. Wolną stronę nori lekko zwilżamy wodą i przyciskamy do niej całość rulonu. Na koniec możemy wszystko jeszcze raz delikatnie docisnąć i uformować. 

 

Pizzerinka

Notes

 
Składniki:
2 szklanki wybranej przez nas mąki 
60 ml przegotowanej wody
60 ml mleka
10 g świeżych drożdży
Szczypta soli i cukru
1 łyżka oliwy
 
Dodatki:
Kilka plastrów ulubionej szynki i żółtego sera
1/2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
Oliwki
Kukurydza konserwowa
Natka pietruszki do dekoracji

Na niewielkim ogniu delikatnie podgrzewamy mleko. Dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier, delikatnie mieszamy. Całość przykrywamy czystą i suchą ściereczką, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn urośnie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, sól , oliwę oraz powstały zaczyn. Zagniatamy ciasto i odkładamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. 

Pomidory należy zblendować, doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy ciasto jest już gotowe, wałkujemy je na niewielkie placki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Rozsmarowujemy na nim powstały sos i układamy wszystkie dodatki (oprócz natki pietruszki). Możemy użyć wyobraźni i stworzyć ciekawe wzory. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Gotową pizzę posypujemy natką pietruszki.  

 

 

Dodaj komentarz

0 KOMENTARZ

Instagram